Welcome to My Square Cut Ring Blog!
-

Click my Nuffnang

Join my Chronicle of Bridezillas/Beauty Addicts

Wednesday, February 13, 2013

Ting ting ting ting!!! Update Update!

Assalam ladies ^_^

Lama nyaaaaaa lah rasa tak blogging. Dalam tempoh sebulan tak blogging ni...I am seriously busy despite the fact that I am a stay-at-home-mom (SAHM). Selain Sofia yang makin banyak songeh (Hihi)....me and husband quite busy dengan renovation rumah baru kami. Yes. Kerja renovation dah start...tapi sebab banyak sangat cuti dalam sebulan dua ni...progress renovation rumah sangat slow (-_-"). On weekdays kena follow up vendors...weekends kena shopping electrical appliances and meet up vendors. Fuh. Memang banyak kerja nak buat. Tapi demi rumah...cewah cewah....apa pun sanggup ku lalui. kihkih.

Sofia pulak...always keeps my hands full. Sejak dapat kaki dua hari sebelum her first birthday, berjaaaaaaaaalan je kerja dia. Tak mahu berdukung langsung. And she loooooves to climb up/down the stairs. Kurus juga la orang dalam rumah ni teman dia turun naik tangga. Hehe. Sofia is one of those kids yang active. She cant sit for more than 5 minutes. Be it makan...or playing...or apa-apa je. Memang sangat susah nak bagi dia makan. Sampaikan baru-baru ni kena scolded by the pediatrician sebab Sofia makan solid sikit and banyak minum susu. I pun mati akal nak masak apa kat Sofia. Makan dia sikiiiit sangat. Paed cakap...skip satu milk time...bagi dia lapar betul-betul and suap dia makan. So that dia makan banyak. The idea is...as she grows up...she'll be drinking less milk...and eat more real food. I get and understad the idea....tapi....I've tried it few times.....bila I skipped susu, dia jadi terlalu lapar...langsung mengamuk taknak makan. 

The paed also said....no toys no cartoon or whatsoever during mealtime. Those things can distract her from enjoying her food. O man...if you have one active toddler like Sofia....you'll know what is it like to try to feed her without those things. Duduk kat highchair tak sampai 5 minit dah mintak dukung. Bukan tu aje....segala sudu, mangkuk, water bottle, semua dia campak bawah. Huhu. Sekarang ni lagi la dah ada kaki....nak turun berjalan. (-_-") 

Nak buat macamana? I bagi je dia lepas kat bawah...main ke berjalan ke berlari ke....then I kejar la suap makan. Hahaha. Seriously memang bersepah rumah...tapi nak buat macamana kan? At least dia makan sikit la dari tak makan langsung. Sometimes I picnic dengan dia kat garden luar rumah. Hihi. Memang menguji ketahanan mental, physical, kesabaran dan creativity betol Sofia ni. Hihi. Food wise....Sejak dah ada gigi lapan batang ni...dia dah tak makan porridge or any foods yang lembik-lembik. Semua nak food yang crunchy aje. Lol. 

You see. When it comes to meal and eating...she's a bit fussy. Yes. May be menurun dari Yours Truly yang memang cerewet bab makan. Hihihi. Tak boleh nak mengamuk-ngamuk sebab anak tak nak makan if mak nya sendiri pun begitu. Hahaha. Ini pun nasib baik la dia nak makan sayur. Kihkihkih. Takpelah. As long as dia makan, menyusu, and her weight are okay. It's okay. Janji dia sihat. :D

Social wise. Sofia memang attached dengan I. Almaklumlah. Sehari suntuk nampak muka ibu dia ni. Dalam sehari mungkin dalam 3-4 jam je I berenggang dengan Sofia. I pass Sofia kat my mil and dil. Bagi main dengan cucu. Time ni la I nak mandi, cuci botol, laundry, kemas bilik, masak food Sofia, etc etc. Time lain takde. Sekali sekala husband kidnap I bawak gi dating berdua. Hehe. Suami saya kaki wayang. Dia tunggu Sofia besar sikit je tu dia nak heret gi wayang sekali. Huhu. 

I dont know other babies...tapi Sofia kan....kalau Daddy dia peluk cium gomol sikit dia dah menjerit marah. Hahaha. Daddy pulak kuat mengusik. Lagi anak tu menjerit taknak, lagi la dia buat. Haha. Tapi cuba I yang gomol Sofia....serah pipi oi dia. Rela. Haha. Tapi Alhamdulillah. Even though husband balik on weekends je...Sofia kenal siapa Daddy dia. Sofia macam tau je bila hari Khamis malam dia pun mula la nak tidur lambat sikit. As if tunggu Daddy balik. Bila Daddy dia sampai je....dia punya senyum....umangaih....malu-malu macam orang kena risik, you. Hahaha. Tak menahan. ;P

So far Sofia memang okay dengan orang. It's just she needs grace-time for unfamiliar faces. Lepas dah kenal tu memang no prob lah. Hehe. Bestfriends dia are her uncles and aunties. Also Aunty Alma. Almaklumlah sebaya. It's fun watching them main sama-sama and gadoh-gadoh. Cute! haha

Sofia & Alma during the recent CNY BBQ-makan besar at my granny's place.
There's very diluted Chinese blood run through their bodies. Hehe. They are the 6th and 7th Chinese descendants ^_^ 
Ada my friend cakap...kalau cepat tumbuh gigi...baby akan bercakap dulu baru berjalan. Tapi Sofia tumbuh gigi awal...4 bulan dah tumbuh gigi. Tapi...dia boleh jalan dulu. So far vocab dia dah makin banyak....tapi belum pandai lagi nak sebut even a word. My mom cakap, ntah-ntah Sofia confused dengan mixed Malay, English, loghat Penang, Kelantan, dan juga Nogori. Hahaha. May be it's just not the time yet. 

Tapi she really knows how to express her self. She point things out whenever she wants. For example, if she's upstairs kat my mil and she wants me...dia akan point her tiny finger kat tangga sambil mulut sebut "aaaa a! a!" atau if mode nangis "mamamamamamama". LOL. Tau la tu dia nak cari Ibu dia ni. Hihi. These couple of days dia dah pandai geleng and nod her head. Bila tanya dia something contohnya "Sofia nak ni?" nanti dia geleng/nod her head. Comellls. Hahaha. 

I believe she'll be able to talk very soon. Memang sangat noisy now. She's like...trying to exlore what her little mouth can do, selain makan. Hehe.

Opss....I write too long. Tak sedar dah panjang macam ni. Kira okay la tu ye tak? Considering my hiatus for one month plus. InsyaAllah. I'll try to find more time to blog. Segan kot bila ramai yang tanya bila nak update blog. Haha. *tutup muka dengan bantal* hihi

Our recent photo taken last weekend ^_^
Oopps. Yeah. If you're wondering what happened to her hair...I give her fringe. Rambut depan dah panjang sampai mata dah. Si Ibu tepotong pendek. Sofia la ni tak reti dok diam. Haha. So. Until next time okay. ^_^ Tata! ^__________________^

p/s: Follow me on instagram. Search liyanaazzuan. That's my micro blog now. ^_^

Love,
Liyana SCR

9 comments:

Aishah Shahuddin said...

Comel Sofia ni! Budak bijak ;)

Wani said...

comel nye sofia senyum gamba last tu:')

Umie Aisya said...

my baby Safiyya pn sama kalo daddy dia try to gomol n kiss her dia marah!haha.sentap husband i.

Allene said...

active like my baby... sangat penat kan... =)

Rhana said...

sofia menunjukkan jati diri utk beradik baru kotttt..hehe

Fara Atiqah said...

seronok tengok anak membesar depan mata kan..and bestnye dapat jadi SAHM, wish i can be one too!

btw, samala anak kita, memang takleh nak duk diam..tp it is a good sign la kan sebab diorg active :)

LisaLisut said...

I fhm ur feeling psl ank kurg mkn tu huhu. Cz i feel d same. Bby i br 6 bln tp lasak bkn main im so tired.tp jd sahm lg tired i knowwww hehe. Sofia aktif dan bijak :)

My Love.. said...

hai...anak i pn jmp ayah dia 2 r 3 bln skali...bulan tau bukan minggu.. T__T

tp once hubby kat rumah..mmg tkr pampers mandikan anak...gosokkkan gigi..basuh poopoo dia..serah kat hubby..n tu adalah tips utk anak rapat ngan ayah...

n dia leh je tido ngan hubby i without me by his side..leh je keluar bdua dlm kereta n g shopping sama2...

anak kurang makan n xmo makan msti tensen..did u joined 1 group kt fb? drg share all those recipes for baby/toddler foods...

Aien said...

comel..sy dh follow sini..harap sudi2lah follow sy balik.tq

www.kucingsenyap.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...